imagesBiotuinieren

De start van bio is volle, vruchtbare grond en dat is van levensbelang, want wereldwijd gaat er jaarlijks 24 miljard ton vruchtbare bodem verloren. Een bioboer investeert in de natuurlijke vruchtbaarheid van zijn grond.

Verwerkte producten zoals brood, pastasaus en koekjes bevatten minstens 95% biologische ingrediënten en er zijn slechts een beperkt aantal natuurlijke additieven, hulpstoffen en processen toegelaten. Zo ben je zeker van de kwaliteit van je product: puur en met een hoge voedingswaarde.

Een vruchtbare bodem, rijk aan humus, schenkt de boer niet alleen een goede oogst bomvol vitamines en mineralen, maar ook een natuurlijke bescherming tegen plagen en ziektes. Zo kan hij kunstmest en chemische pesticiden vermijden. En ggo’s uiteraard ook. Bio bevat meer anti-oxidanten, bleek uit Brits onderzoek uit 2014. En melk van biologische koeien blijkt meer omega-3-vetzuren te bevatten, omdat de koeien vers gras, klavers en kruiden eten.


Hoe herken je bio?

Als je de term ‘bio’ of ‘biologisch’ leest op een verpakking, dan mag je ervan uitgaan dat het ook echt een bioproduct is. De term is immers wettelijk beschermd door de Europese wetgeving staat verplicht onder controle. Verpakte bioproducten dragen altijd een biolabel.

Onder het label vind je BE-BIO-01, het bewijs van Belgische controle op bio. De code kan variëren van 01 tot 04, omdat er vier Belgische controleorganisaties bestaan. Op een buitenlands bioproduct ontdek je een controlecode met eenzelfde structuur, beginnend met bijvoorbeeld NL of FR.

Hoe herken je bio?

Europees biolabel

Europees label voor bio

De Europese wetgeving voor bio geldt over de hele Europese Unie. Het Europese label voor bio is verplicht op elk verpakt gecertificeerd biologisch product. Het label garandeert je dat het product door een onafhankelijke controleorganisatie als bio werd gecertificeerd.

Belgisch biolabel

Belgisch label bioVeel Europese landen hebben ook een nationaal label. In België is dat het Biogarantie®-label. De regels voor dit label volgen de Europese wettelijke regels. Op sommige punten zijn de regels van dit label extra streng. Ook vraagt Biogarantie® aan de producent extra aandacht voor een eerlijke prijs, zorg voor water, energie, biodiversiteit, transport, verpakking en afval.


Waar koop je bio?

Het is niet moeilijk om bioproducten in supermarkten te vinden. Een groter assortiment tref je in biowinkels aan. Die bieden naast basisproducten vaak ook verswaren en exclusieve producten aan. Of je koopt je bioproducten rechtstreeks bij de producent: op een biomarkt of bij een landbouwer met thuisverkoop.

Groentekalender

Je kan je ook abonneren op een wekelijks groente- of fruitabonnement.
Je kan ook zelf gaan oogsten, op een CSA- of zelfoogstboerderij. Ideaal met kinderen of als je zelf geen moestuin hebt. Zoek bio in je buurt op de online BioGenietenGids. Nieuws en weetjes over bio vind je opwww.biomijnnatuur.be en op www.facebook.com/lekkerbio.


Meer weten over bio? Ga naar www.biomijnnatuur.be

Advertenties

IK ZOU HET FIJN VINDEN INDIEN U HIER BENEDEN EEN REACTIE ZOU WILLEN PLAATSEN, ALVAST BEDANKT THEO HERBOTS

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s