Tuinieren in een vierkantemeterbak


Tuinieren in een vierkantemeterbak

Reacties (5)

Neem een reclamefolder bij de hand en je zult merken dat tuincentra volop promotie maken voor de vierkantemetermoestuinbak. Ook antiworteldoek en zakken potgrond worden flink aangeprezen. Maar hoe ecologisch is tuinieren in zo’n vierkantemeterbak nu eigenlijk?

Verhoogde moestuin in volle grond

Groenten telen gaat het best in volle grond. Maar het kan wel nuttig – en vooral ook leuk en mooi – zijn om je perceel op te hogen en af te boorden. En dan is zo’n vierkantemeterbak handig.

Een goed afgebakend en verhoogd moestuinbed van een meter breed heeft zo zijn voordelen. Je kunt er langs alle kanten aan zonder de grond te betreden, wat ideaal is voor het bodemleven en de grondstructuur. De verhoogde rand beschermt je moestuintje ook voor bijvoorbeeld spelende kinderen en midden in een gazon ga je ook geen last hebben van ingroeiend gras.

Heb je volle grond en wil je een vierkantemetermoestuinbak installeren, gebruik dan geen antiworteldoek tenzij er sprake is van bodemvervuiling. Het doek zorgt namelijk voor een onnodige barrière voor bodemleven, water en wortels. Want:

  • Regenwormen pendelen op en neer tussen de bovenste en diepere grondlagen.
  • In droge periodes kunnen de wortels van planten dieper op zoek gaan naar grondwater.
  • Het grondwater kan door capillariteit opstijgen zodat je niet hoeft te gieten.

Vierkantemeterbak als plantenbak

We krijgen een heel ander verhaal als je in je tuin geen volle grond hebt (of wanneer deze onbruikbaar is geworden door vervuiling). In dat geval doet je vierkantemeterbak dienst als plantenbak.

  • Heb je een vervuilde grond? Plaats dan wel een antiworteldoek.
  • Wil je een vierkantemeterbak op je terras? Gebruik een bak met een bodem met drainagegaatjes die je op enkele latten installeert (met wat afstand tot de verharding). De binnenkant van deze vierkantemeterbak bekleed je ook met een antiworteldoek.

Kies voor veilig en duurzaam hout

De vierkantemeterbakken die je in reclamefolders ziet, zijn meestal behandeld met chemische houtverduurzamingsmiddelen. Deze geven aan het hout een bronzen, groene of bruine kleur. Deze chemische middelen bevatten veelal koper, boorzuur of organische biociden.

Hoewel het om toegelaten impregneermiddelen gaat, raden we uit voorzorg aan (voor je gezondheid en het milieu) om enkel onbehandeld hout(bij voorkeur Europese duurzame houtsoorten zoals tamme kastanje of Robinia) te gebruiken.

Maak potgrond zoveel mogelijk zelf

Om een vierkantemeterbak te vullen, heb je al snel 7 zakken potgrond van 40 liter nodig. De meeste potgronden bestaan trouwens grotendeels uit turf, en het afgraven van turf en veen roept heel wat ecologische vragen op.

Sinds enkele jaren vind je een specifiek gamma aan samengestelde organische potgronden zonder nieuw ontgonnen veen of turf. Vanuit ecologisch standpunt zijn deze producten zeker geschikt: ze bevatten geen kunstmeststoffen of nieuw ontgonnen turf of veen.

Voor een vierkantemeterbak gebruik je nog beter een zelfgemaakt potgrondmengsel op basis van tuingrond. Hoe je dat maakt, lees je in ons artikel ‘Hoe maak je potgrond?’.

Welke groenten in een vierkantemeterbak?

Met een goed grondmengsel kun je in een vierkantemeterbak de meeste gewassen telen. In theorie zou je de bak kunnen indelen in 9 vakken waarop je het principe van vruchtwisseling toepast. Dat betekent dat je op elk stukje een bepaalde plantengroep (vruchtgewas, bladgewas,…) zet. Elk jaar schuiven de gewassen een perceeltje op.

Via vruchtwisseling voorkom je typische bodemgebonden problemen die hardnekkig worden als je gewassen steeds op dezelfde plek teelt.

Vruchtafwisseling op kleine perceeltjes (33 cm op 33 cm) (zie bovenstaande foto) heeft echter weinig zin. Wortels van groenten gaan immers makkelijk in andere delen van de bak groeien, zodat een ziekte zoals knolvoet bij kolen zich toch kan opbouwen.

Je kiest beter elk jaar een gewasgroep als hoofdgewas (bijvoorbeeld koolsoorten) en snelgroeiende bladgewassen als voor- tussen- en/of nateelt aan de voet van de kolen. Bijvoorbeeld snijsla in het voorjaar en spinazie in het najaar. Een jaar later kies je voor vruchtgewassen (bijvoorbeeld tomaat).

  • Jaar 1: (gelijktijdig) snijsla + koolrabi => rode kool => winterpostelein (onder zaaien)
  • Jaar 2: (voorteelt) spinazie => (gelijktijdig) kerstomaat en basilicum => (nateelt) veldsla
  • Jaar 3: (gelijktijdig) bladpeterselie en rode biet => (nateelt) phacelia als bijenplant en groenbemester
  • Jaar 4: (gelijktijdig) (vroeg)sluimerwt en sla => boon => (nateelt) spinazie


Ecologisch tuinieren voor beginners

Dat ecologisch tuinieren niet moeilijk is, bewijst Ecologisch tuinieren voor beginners. In dit Velt-boekje maak je snel kennis met de basis van het ecologisch tuinieren. Hoe verzorg je de bodem? Waarom kies je voor vruchtwisseling? En hoe bescherm je je groenten tegen plagen en belagers?

Dit boekje richt zich tot beginners en gaat uit van een kleine tuin en gemakkelijke teelten. Maar ook voor wie het wat groter of moeilijker ziet, is dit een goede basis voor succes. Ecologisch tuinieren voor beginners is verkrijgbaar in de Velt-winkel voor slechts 5,95 euro (voor Velt-leden) en 9,95 euro (voor niet-Velt-leden).

http://e.issuu.com/embed.html#14449866/11302956

VOLG ONS

animatedarrowdown

social_youtube-follow-on-you-tube  indexfollow-us-on-google  social_pintrestfollow-on-pinterest1

terug (1) TERUG HOMEPAGINA

Advertenties

IK ZOU HET FIJN VINDEN INDIEN U HIER BENEDEN EEN REACTIE ZOU WILLEN PLAATSEN, ALVAST BEDANKT THEO HERBOTS

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: