imagesbiologisch tuinieren3

 

Kruiden die planten beschermen Vruchtwisselingsschema
Planten die elkaar beschermen Combinatieteelt
Planten die elkaar niet dulden

Combinatieteelt

Combinatieteelt wil zeggen dat je verschillende gewassen vlakbij elkaar of door elkaar teelt. Dit kan in rijtjes naast elkaar, in de rij afwisselend of zomaar door elkaar. De bedoeling van combinatieteelt is om bepaalde aantastingen te voorkomen of om een hogere opbrengst te krijgen doordat de gewassen gezonder zijn en door de afwisseling dichter opeen kunnen groeien.

PS. Bekijk ook de videoreeks onderaan dit bericht omtrent permacultuur, waar een gans andere manier van combinatieteelt wordt gehanteerd

GEWAS Gaat goed bij Gaat niet goed bij
slasoorten ui, prei, wortel, radijs
spinazie aardbei
knolselder prei
prei knolselder
koolselder knolselder, tomaat, boon, aardappel, sla aardbei
radijs sla, wortels
komkommerfamilie mais, boon, erwt aardappel
tomaat wortel, kool, prei, asperge, selder erwt, venkel
suikermais boon, erwt, aardappel, pompoen
wortel ui, sla, erwt, prei, radijs, knoflook
knolvenkel tomaat, boon
rode biet ui, kool, koolrabi
ui wortel, biet, sla, aardbei, kamille boon, kool
knoflook aarbei, wortel boon, erwt
aardappel boon, mais, kool, mierikswortel tomaat, selder
erwt wortel, sla, komkommer, radijs boon, ui, knoflook, tomaat
boon aardappel, wortel, knolselder, kool, komkommer erwt, ui, knoflook, venkel
aardbei sla, boon, spinazie, prei
asperge tomaat peterselie

 

Bovenstaande combinaties zijn in de loop der tijden door vele generatie tuinders beproefd en is lang niet altijd wetenschappelijk beproefd of onderzocht. Het waarom dat

sommige combinaties beter groeien ligt vooral in de wijze waarop de planten elkaar wederzijds beïnvloeden. Ze kunnen elkaar beschermen door de wind die ze voor elkaar vangen of juist door de stoffen die ze afscheiden. Ook doordat een groep dezelfde planten makkelijker insecten aantrekken en zeker de schadelijke zal een rol spelen. Anderszins zijn er bepaalde kruiden die stoffen afscheiden die insecten weerhouden een plant te bezoeken. Doordat je gewassen door elkaar zet zal ook betekenen dat insecten die op de vorm van een plant afgaan deze minder snel zal herkennen.

In de bovenstaande lijst staan de meest belangrijke groenten vermeld en waarvan zeker is dat de combinatie klopt of juist niet. Er zijn veel publicaties over dit onderwerp geschreven waarvan niet met zekerheid is te zeggen is of de auteur de combinaties zelf onderzocht of misschien overschreef van anderen.

Een probleem bij combinatieteelt is dat lang niet alle planten die bij elkaar staan dezelfde voedingsbehoefte hebben. Als je dus deze combinaties toepast zul je individueel of per rij moeten bemesten om geen problemen te krijgen. In de praktijk zul je dus zoveel mogelijk gewassen met dezelfde voedingsbehoefte bij elkaar plaatsen of die elkaar aanvullen zoals mais en boon.

Een ander nadeel van combinatieteelt is dat gewassen meerdere keren achter elkaar op hetzelfde perceel kunnen komen en dan misschien niet op dezelfde plek maar toch. Bij vruchtwisseling gebeurt dit niet want daar wisselen de gewassen elkaar dusdanig af dat een gewas pas na voldoende jaren weer op dezelfde plek kan komen.

In theorie is vruchtwisseling even zinvol als combinatieteelt. In de praktijk is er weinig zinvol onderzoek gedaan de verschillende geschikte combinaties. Met andere woorden we weten noch te weinig.

Bron: Handboek Ecologisch tuinieren. Uitgegeven door VELT.

Klik op de horizontale streepjes voor de hele afspeellijst

images (1)Pijl naar links

DOE MEE AAN DE VRAGENLIJST OPDAT IK U NOG BETER KAN INFORMEREN, DUIDT HIER BENEDEN “UW” VOORKEUR AAN? KLIK DAARNA OP VOTE EN IK HOU ER ZEKER REKENING MEE

BEDANKT

THEO HERBOTS

 

Bezoek me ook op (op You Tube vindt U alle afspeellijsten waar ik aan aan het werken ben)

 

   social_youtube-follow-on-you-tube  indexfollow-us-on-google  social_pintrestfollow-on-pinterest1

WACHT EVEN, VOORALEER U TERUGGAAT NAAR DE HOMEPAGINA, DOOR HET ENORME SUCCES VAN DIT BERICHT BEN IK VANDAAG BEGONNEN AAN EEN NIEUWE SITE , UITSLUITEND OVER PERMACULTUUR

 

BEKIJK HET➽➽ KLIK HIER ☚

TERUG NAAR HOMEPAGINA ➽➽ KLIK HIER ☚ ✔

3 gedachten over “Combinatieteelt EN Permacultuur

 1. DE DISCUSSIE ZOALS DEZE MOMENTEEL GEVOERD WORDT IN DE fb_GROEP PRACTISCHE PERMACULTUUR
  Walter van Groningen heeft gereageerd op je bericht in Praktische Permacultuur.
  Walter van Groningen
  Walter van Groningen 22 april 23:46
  oja; schimmels en bacterien: check de site van plant health care voor meer info. schimmels geven de plant diverse voedingsstoffen, bacterien maken deze vrij en wormen binden ze. gevolg is een gezonde plant die minder insecten zou moeten aantrekken.
  nog 1 ding: aandacht en begrip voor de processen die zich in de tuin afspelen en daarop inspelen. 🙂
  Geschiedenis van reacties
  Walter van Groningen
  Walter van Groningen 22 april 23:40
  Marije van Schelven
  tips: een goede bodem opbouwen ( = organische stof in bodem brengen, structuur bieden aan bodem, groenbemesters, diverse planten). biodiversiteit bovengronds (bomen, vaste planten, wildgroei, poelen, bijen). goede compost maken. ploegen op max. 5 cm. bij voorkeur met paarden. bd-preparaten. maan en sterrenkalender gebruiken (o.a. maria thun, guurtje kieft, hans bruinsma), werken met liefde en aandacht. schimmels en bacterien. mulchen (groene mulch) en compost over klein onkruid strooien wanneer mogelijk.

  succes!
  Marije van Schelven
  Marije van Schelven 22 april 23:13
  Linder Van Den Heerik, ik als complete leek heb er alleen gevoelens over en mijn gevoel zegt ‘soorten die vergelijkbare behoeften hebben qua mest en zon en water bij elkaar zetten en overal lekker veel geurende zaken tussen (afrikaantjes, andere bloemen, kruiden) om insekten af te leiden en op een aantal plekken planten zoals koolzaad en oost Indische kers om de insecten een ‘diner alternatief’ te bieden. Dat gecombineerd met gaas en eventueel slakken vallen zou naar mijn gevoel een werkende moestuin moeten opleveren. Dit jaar gaan we t proberen in de praktijk te brengen. Nog tips of zitten we grofweg op de goede weg?
  Mark Franck
  Mark Franck 22 april 22:07
  🙂
  super die reacties van Linder Van Den Heerik
  btw, is de vruchtwisselteelt uberhaupt wetenschappenlijk bewezen, volgens mij ook niet.
  Theo Herbots
  Theo Herbots 22 april 20:46
  De combinaties die in het artikel zijn opgegeven heb ik in het verleden met succes uitgetest. Dit jaar ben ik in een nieuwe groentetuin terug aan het toepassen zoals ik vroeger deed volgens de VELT-principes (vruchtafwisselingssysteem. Maar daarnaast ga ik dezelfde groenten ook op andere percelen telen, maar dan volledig volgens de Perma-Principes, volledig zonder grondbewerking. De plaats waar ik bezig ben is ruim genoeg (70 aren). Ik ga niet in mooie rijtjes en perceeltjes zaaien, gewoon tussen bomen, op open plekken…. Ik heb dit jaren geleden ook gedaan in een andere tuin die even groot was en écht de opbrengsten waren daar groter dan in de mooi afgebakende en uitgelijnde percelen en het was ook veel aangenamer. Ik ging gewoon een wandeling maken door het goed, trok hier en daar bessen, vruchten, trok hier en daar een worteltje uit, een radijsje. Echt het was fijn. Ik hou jullie op de hoogte, welke percelen het meest opbrengen, de klassieke of deze her en der verspreid. Ps, er mogen gerust negatieve commentaren op mijn Blog gezet worden, daar leer ik trouwens het meeste uit. Groetjes Theo Herbots
  Philip Gortemaker
  Philip Gortemaker 22 april 20:23
  “we ons in permacultuur heel duidelijk onderscheiden van andere stijlen”? Er is geen echte vastgestelde ‘wij’ in permacultuur. Binnen permacultuur zijn verschillende stijlen mogelijk. Bovendien staat permacultuur nog maar in de babyschoentjes in Nederland. Ik schrijf dit na zo net thuis te zijn gekomen van de dag van de milieufilosofie waar permacultuur, stadslandbouw en voedselbossen uitvoerig tegen het daglicht werden gehouden door wetenschappers, boeren en milieukundigen. Ook daar werd geconstateerd dat permacultuur een heel goede optie kan zijn maar zich nog moet bewijzen. Er zijn geen wetenschappelijk meetbare resutaten bekend tot nog toe. Dus, Linder Van Den Heerik, ook ik ben erg kritisch en heb zo mijn stokpaardjes ;-). Overigens ben ik het eens met je opmerkingen over combinatieteelten. Ik heb nog een document van de 12ambachten waarin na 10 jaar consequent experimenteren de conclussie is dat de resultaten erg wisselend zijn en er geen vaste combinaties bestaan.
  Alle reacties bekijken
  Oorspronkelijk bericht
  Theo Herbots
  Theo Herbots 22 april 13:09
  COMBINATIETEELT
  KLIK OP DE TEKENING VOOR HET GANSE ARTIKEL EN DE VIDEO’S !!!!!!
  Combinatieteelt wil zeggen dat je verschillende gewassen vlakbij elkaar of door elkaar teelt. Dit kan in rijtjes naast elkaar, in de rij afwisselend of zomaar door elkaar. De bedoeling van combinatieteelt is om bepaalde aantastingen te voorkomen of om een hogere opbrengst te krijgen doordat de gewassen gezonder zijn en door de afwisseling dichter opeen kunnen groeien.
  https://mijntuin2016.com/2016/04/21/combinatieteelt/
  Combinatieteelt EN Permacultuur
  mijntuin2016.com
  Kruiden die planten beschermen Vruchtwisselingsschema Planten die elkaar beschermen Combinatieteel…

  Bericht op Facebook bekijken

  Like

IK ZOU HET FIJN VINDEN INDIEN U HIER BENEDEN EEN REACTIE ZOU WILLEN PLAATSEN, ALVAST BEDANKT THEO HERBOTS

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s