Natuurpunt Beleid.flits Geen afbeeldingen? Webversie

Natuurpunt pleit voor ecologisch ontwerp van Oosterweel op Linkeroever

De aanleg van de Oosterweel betekent een zware aanslag op de schaarse natuur en open ruimte in het Antwerpse. Om de enorme impact op Linkeroever en Zwijndrecht enigszins verteerbaar te maken, legt Natuurpunt een ecologisch alternatief op tafel.Met een aantal technische ingrepen zoals verlaagde knooppunten en natuurlijke verbindingen worden niet alleen belangrijke natuurwaarden gespaard, maar zelfs versterkt.

Naast de mobiliteit, komt dit voorstel ook de mensen ten goede. In het buitenland (bv. Nederland) is zulk natuurinclusief ontwerpen reeds gangbare praktijk.

Het volledige voorstel van Natuurpunt kan je hier raadplegen.

Frederik Mollen

Schauvliege fluit uitbreiding Poelbos in Lebbeke terug

In 2008 besloot het Vlaamse Gewest om het Poelbos in Lebbeke uit te breiden (actie 65). Daarop vroeg de gemeente om dit plan zelf te mogen realiseren, waarmee het Gewest akkoord ging. Dat plan werd in 2015 een feit, al was de oogst eerder mager.

Op korte termijn mag het bos 1 ha uitbreiden, en op langere termijn komt er misschien nog 6 ha bij. De verrassing was groot toen minister Schauvliege onlangs meldde het plan te willen vernietigen. ‘De Vlaamse overheid heeft geen ambitie met betrekking tot het Poelbos’ antwoordde ze letterlijk op vraag van Vlaams parlementslid Ingrid Pira (Groen).

Begrijpe wie begrijpen kan. De gemeente neemt nu juridische stappen om de afspraak met het gewest te honoreren.

Lees hier het volledige persbericht van Natuurpunt.

Frederik Mollen

Natuurngo’s publiceren schaduwrapport fitnesscheck

Voordat de Europese Commissie dit jaar haar fitnesscheck-rapport over de fitheid van de Vogel- en Habitatrichtlijn bekend maakt, publiceren de natuurngo’s van de Nature Alert-campagne het rapport ‘From Alert to Action’. Het schaduwrapport bevat de belangrijkste fitnesscheck-conclusies en citaten van verschillende Europese lidstaten en sectoren. De hoofdboodschap is: behoud de richtlijnen, en zet meer in op actie op het terrein.

Tot deze conclusie kwamen ook de Europese Leefmilieuministers (dec 2015) en het Europees Parlement (feb 2016). Daarmee antwoordden ze op de 520.000 Europeanen die eerder hun stem lieten horen.

De meer dan 100 natuurngo’s verwachten dat de Europese Commissie binnenkort een ambitieus natuuractieplan naar buiten brengt.

Benno Geertsma

Schauvliege steunt vraag natuursector voor verbod uitzetten fazanten

Op de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement polste Groen volksvertegenwoordiger Hermes Sanctorum bij minister Schauvliege naar haar intenties wat betreft het fazantenachterpootje, een bepaling in het jachtadministratiebesluit dat het kweken en uitzetten van fazanten mogelijk maakte. Minister Schauvliege gaf aan geen plannen te hebben om deze vernietigde bepaling te herstellen en antwoordt daarmee positief op de vraag van de natuursector om een eind te maken aan het uitzetten van fazanten.

Anke Geeraerts

(foto: Dieder Plu)

Bloemrijke akkerranden kunnen bron van pesticiden zijn

Engelse wetenschappers kwamen onlangs met zorgwekkend nieuws over de effectiviteit van bloemrijke akkerranden. Die worden goedbedoeld in landbouwgebied aangelegd om bestuivende insecten en akkervogels te helpen. Uit het onderzoek blijkt nu dat heel wat pesticiden uit omliggende akkers via de bodem en spuitdrift ook in hoge dosissen in het stuifmeel van de bloemen terecht komen. Dat is slecht nieuws voor onze bijen en andere insecten waarmee akkervogels hun jongen groot brengen.

Deze studie is voor Natuurpunt geen reden om bloemrijke akkerranden af te voeren – wel integendeel. Maar als ook in Vlaanderen het vermoeden bestaat dat ze door hoge concentraties aan pesticiden als een ecologische val werken, moet er ingegrepen worden. Spuitvrije zones langs bloemenranden lijkt alvast een goed begin.

Freek Verdonckt

Citaat: “Vlaanderen moet veranderen”

Minister-president Geert Bourgeois ziet een grote rol weggelegd voor de ruimtelijke ordening en wil een einde maken aan de verkavelingsdrang. Die zorgt immers voor te veel verkeer en de bijhorende uitstoot.

“Vlaanderen moet veranderen. We moeten naar een verdichting van onze kernen gaan. De ‘verlinting’ van Vlaanderen is een erfenis uit het verleden die we niet in één-twee-drie veranderen, maar tegen 2050 moeten we dichter bij elkaar gaan wonen.”

Bezoek me ook Sociaal (op You Tube vindt U alle afspeellijsten waar ik aan aan het werken ben)

animatedarrowdown

 

   social_youtube-follow-on-you-tube  indexfollow-us-on-google  social_pintrestfollow-on-pinterest1

TERUG NAAR HOMEPAGINA ➽➽ KLIK HIER ☚ ✔

 

Advertenties

IK ZOU HET FIJN VINDEN INDIEN U HIER BENEDEN EEN REACTIE ZOU WILLEN PLAATSEN, ALVAST BEDANKT THEO HERBOTS

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s